Je vastlopen ontknopen

Vastlopen: Zo ver komen dat er geen uitweg is

door | okt 3, 2021 | Coaching

Vastlopen, maar dan in de mist, je ziet niks maar toch ga je verder, zonder dat je weet waar je precies heen gaat.

Tijdens het opzetten van mijn bedrijf Le Coq Coaching heb ik lang gezocht naar een goede definitie of synoniem van het woord vastlopen. Op enig moment in je leven kan je blokkades ervaren, een niet-vooruitgaan, een gevoel van stagnatie in je baan, je relatie of in je eigen ontwikkeling. En als je vastloopt ga je toch gewoon door, je moet wel.. Het lijkt een beetje op als skiën maar dan in de mist, je ziet niks maar toch ga je verder, zonder dat je weet waar je precies heen gaat.

Voor de poorten van de Hel

Een jaar of 20 geleden ben ik zelf vastgelopen. Net op tijd werd ik weggerukt toen ik voor de poorten van de hel stond, om naar binnen te worden gezogen. Net op tijd, met dank aan mijn altijd-schoonzus Suzanne.

Herstellen van een ziekte, auto-ongeluk, verslaving, geweld, ontslag, scheiding is een full-time job. Geestelijk herstellen zie je dan niet zo snel bij een ander. Herstellen op welk vlak dan ook verloopt ongeveer volgens hetzelfde proces:

Herstel na vastlopen verloopt volgens deze stadia

By Philciaccio – Own work, CC BY 3.0,

Dit kan geen mens alleen, daar heb je hulp bij nodig.

Als je door een moeilijke fase gaat, wil je graag dat er iemand is die je helpt om overzicht te krijgen, om mee te reflecteren, en perspectief te geven. Waar mensen nooit goed in zijn, is zichzelf zien zoals anderen hen zien. Gelukkig had ik hulp, waardoor ik inzicht kreeg, in mij zelf, toch het grootste geschenk wat er is. 

Tijdens deze herstelfase was ik altijd bang dat ik een bekende tegen zou komen in het Haagse. En dat dan de onvermijdelijke vraag zou komen: ” en wat doe jij?” of “wat voor een werk doe je?”. Dat was toen in mijn ogen altijd een peiling of je succesvol was. Wat moest ik in godsnaam zeggen? Toen had ik graag willen zeggen: “Ik ben directeur bij Shell, KPN of McKinsey” – want pas dán ben je echt succesvol en dus gelukkig.

Ik ben, niet mijn baan

Ik had toen geen baan, omdat ik alle energie nodig had om te herstellen van de vastgelopen situatie en in opmars was naar een volledig nieuw leven. Moest ik dan zeggen: “Ik ben aan het herstellen, ik werk niet, ik ben een ben bezig met het verkijgen van zelf inzicht”. Een aantl jaar later, had ik alles op de rit, was inmiddels manager bedrijfsvoering, een MBA gehaald en paste perfect in het plaatje. Met trots zei ik dan: “Ik ben manager”. Pas later kwam ik tot inzicht, dat ik het niet ‘ben’ maar slechts ‘werkte als’. Ik identificeerde mij op dat moment met mijn werk en ontleende hieraan volledig mijn identiteit.

Ik werk als coach..

Vandaag de dag, als die vraagt komt zeg ik: “Ik werk als coach”. Moet er nog even aan wennen. Vaak direct daarop komt de vraag: “Wat voor een coach?”. Weer zo’n vraag. Lifecoach, relatiecoach, burnout coach, loopbaancoach, schapen coach?

Nog ietwat onwennig zeg ik dan: “Ik help mensen die vastlopen”. Ik merk dan dat vraagsteller niet geheel tevreden is met het antwoord. Dus ik ging op zoek naar een juiste omschrijving van vastlopen. Op Synoniemen.net vond ik: mislukken, de mist ingaan, floppen, in duigen vallen, misgaan, mislopen, op niets uitlopen, sneuvelen, stranden, struikelen, stuklopen, vastlopen, verongelukken.

Deze klinken allemaal zo onherstelbaar: in duigen vallen, sneuvelen. Alsof bij vastlopen het eindstation is bereikt. Terwijl het omgekeerde waar is.

Hulp bij vastlopen of stranden

De Dikke van Dale geeft de volgende prachtige betekenis van vastlopen:

Zo ver komen dat er geen uitweg is

Vastlopen is voor mij een onderdeel van een proces geweest, iets wat hoort bij het leven. Waarna je weer verder kunt. Na vastlopen komt er altijd een uitweg naar een volgende fase.

Het is moeilijk om je juist dan te realiseren dat de fase van vastlopen tijdelijk is. Vastlopen is een einde van een de oude situatie en het begin van een nieuwe situatie.

Van Dale definieert het als ook als: Stranden – daar kan ik me wel in vinden.

stran·den (strandde, is gestrand)

1.         (van een schip) op het strand lopen en blijven vastzitten

2.         zijn reis niet meer kunnen voortzetten

Dus als nu iemand aan mij vraagt: “Wat voor een coach ben je?”, dan antwoord ik met trots: “Ik help mensen die gestrand zijn weer in het water te komen. Ik help hen hun reis voort te zetten.” 

Ben jij vastgelopen of gestrand? Dan ik kan je helpen er door heen te gaan.

 

Vastlopen of stranden in het leven